Wat is een pocketvering matras?

Een pocketvering matras is een matras met ‘pockets’ ofwel stalen tonvormige veren die afzonderlijk verpakt zijn in zakjes van een ongeweven synthetisch materiaal. Omdat alle veertjes los verpakt zijn in zakjes kan ieder veertje onafhankelijk bewegen zodra er tegendruk ontstaat, dit zorgt voor een hoge conformiteit. Het zakje om de veren zorgt ervoor dat de veren voldoende ruimte hebben en niet in elkaar blijven steken. Alle pockets worden omsloten door een rand van schuim om ervoor te zorgen dat alle pocketveren bij elkaar gehouden worden.

Het verschilt per merk hoe breed deze schuimen rand is, vaak wordt er een schuimen omranding van gemiddeld 15 cm gebruikt. Deze schuimen omranding voelt vaak wat harder aan dan het pakket met pocketveren. Indien de schuimen omranding te zacht is krijg je sneller het gevoel aan de zijkant van het matras af te rollen wat nadelig is voor het ligcomfort.

De stevigheid van het matras wordt voornamelijk bepaalt door het gebruik van de hoeveelheid windingen van de veer en de dikte van het staaldraad. Hoe dikker de draad en dus meer materiaal er gebruikt wordt, hoe steviger de veer. Door deze veerkracht te combineren in het matras, ontstaan er zones. In de schouder- en heupzone worden zachtere veren gebruikt zodat het lichaam gelijkmatiger ondersteund wordt. Door het gebruik van zones wordt het door de juiste tegendruk mogelijk om de wervelkolom rechter te plaatsen op het matras indien men slaapt op de zij.

pocketvering matras

Wat is een goede pocketvering matras en waaraan herken je deze?

Een goede pocketvering matras herken je vaak aan de volgende kenmerken:

Thermisch geharde pocketveren:

Thermisch geharde pocketveren zijn veren die bij de productie een warmtebehandeling ondergaan hebben waarbij inwendige spanning is ontstaan tussen de onderlinge moleculen. Deze spanning zorgt ervoor dat de veren na belasting in hun oorspronkelijke vorm terugkeren. Door deze behandeling wordt de levensduur aanzienlijk verlengt en behoudt de veer zijn lengte. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit die je koopt is de verwachte technische levensduur van een matras 8 tot 12 jaar.

thermisch geharde pocketvering

 

Zonering keuze: 3, 5 of 7 zones:

  • Pocketvering matras 3 zones: heeft een verstevigde heupzone.
    3 zone pocketvering matras
  • Pocketvering matras 5 zones: heeft een beenzone, verstevigde heupzone, rug-zone, schoudercomfort zone en hoofdzone.
    5 zone pocketvering matras
  • Pocketvering matras 7 zones: heeft een heupzone, rug-zone, schoudercomfortzone en een hoofdzone. Deze matras is draaibaar en omkeerbaar, hierdoor aan 4 zijde te beslapen.

7 zone pocketvering matras


Minimaal aantal veren:
Het minimaal aantal veren per m/m2 is 375 veren. Vaak wordt bij de verkoop er gerept over de hoeveelheid veren per m2 oplopend tot wel 1000 of zelfs 2000 veren. De hoeveelheid veren is minder van belang, de kwaliteit van de gebruikte pocketveer des te meer.

Wel of geen afritsbare tijk?
Een afritsbare tijk zorgt ervoor dat de hoes gewassen kan worden in de wasmachine. Bij de auping matrassen is het mogelijk om alleen het bovendek van het matras te ritsen.

Comfortlagen:
Deze laag zorgt ervoor dat je de veren van de matras niet voelt. Als comfort-laag kan een schuimlaag of een laag van natuurlijke materialen gebruikt worden. De comfort-laag bepaalt of het lichaam er wat meer in of juist wat meer bovenop de matras komt te liggen. De keuze hiervoor wordt per merk op hun eigen wijze gedaan.

Comfortlaag Koudschuim:
Koudschuim is een veelgebruikt materiaal als afdeklaag boven pocketveren. De kwaliteit van koudschuim wordt aangegeven middels een HR waarde. Voor de HR waarde geldt, hoe hoger de waarde des te steviger en hoogwaardiger het materiaal. Koudschuim heeft als kenmerk dat het goed ventileert en vaak wat steviger comfort geeft.

Comfortlaag Latex:
Latex wordt vaak gebruikt als afdeklaag boven de pocketveren kern. Latex heeft als kenmerk dat het goed ventileert, reguleert en een goed ondersteunend ligcomfort geeft.

Comfortlaag Traagschuim matras:
Een afdeklaag van traagschuim zorgt voor een goede drukverdeling van het gewicht en daarnaast wordt de doorbloeding niet afgekneld. Een traagschuim matras heeft een afdeklaag die reageert op lichaamswarmte en het materiaal vormt zich dan ook langzaam naar de contouren van het lichaam.

Doorstikking
Doorstikking van een matras (vulling tussen de tijk) , synthetisch of natuurlijke materialen.

Afmetingen en dikte van het matras:
De meest populaire afmetingen zijn:

Alle standaard maten zijn leverbaar in zowel de eenpersoonsmaat als ook de tweepersoonsmaat. Lengtemaat 190, 200, 210 en 220 cm. Breedte maat 70,80,90,100, 120, 140, 160 180 en 200 cm. Ook is het mogelijk om bij tweepersoonsmatrassen één kern te krijgen met twee verschillende hardheden. De dikte van matrassen met pocketveren loopt uiteen van 18 tot 38 cm. 

Handgrepen:
Bij de meeste matrassen zitten aan de zijkant handgrepen. Deze handgrepen maken het draaien en keren van de matras makkelijk. (Wij adviseren om het matras minimaal 4x per jaar om te draaien en of te keren) Bij afritsbare tijken word meestal geen gebruik gemaakt van handgrepen.

Hardheid matras:
De juiste hardheid van de matras is afhankelijk van jouw lichaamsgewicht, jouw lichaamslengte, jouw lighouding en jouw persoonlijke voorkeur. Vaak is er een overzicht met een tabel, zodat je kan zien welke hardheid vanuit de fabrikant word geadviseerd.

Wat is beter een pocketvering of een binnenvering matras?

Een matras gemaakt van stalen veren noemt men een binnenveringmatras, een grote veer (ouderwetse bonell veer) heeft een groot oppervlak en moet een groot oppervlak dragen. Het liggevoel is daardoor altijd een stuk harder dan op een matras met kleinere veren (pocketveer). Een bonell veren systeem kan niet op een verstelbare bodem. Een pocketveer kan door zijn vorm beter met de contouren van jouw lichaam volgen. Daardoor geeft dit systeem een betere ondersteuning. Een matras met een pocketveer kan op elke goed ventilerende vlakke of verstelbare bedbodem.

Welke bodem past bij een pocketvering matras?

Een pocketvering matras is zeer geschikt in combinatie met een boxspring bodem maar ook een spiraalbodem. Beide bodems bieden een uitstekende tegendruk van alle veren tegen de onderkant van het matras. Minder geschikt is een lattenbodem, dit komt omdat er in de tussenruimte tussen de latten geen tegendruk gegeven kan worden aan de veren in het matras. Wanneer bij een lattenbodem de latten te ver uit elkaar staan, krijgen de pockets geen egale ondersteuning. Als je kiest voor een lattenbodem waar de latten dicht bij elkaar staan is een lattenbodem beter geschikt. Zoals bij alle matrassen zal het omdraaien van de matras de levensduur verlengen. Een pocketveren matras moet wel minder vaak gedraaid worden dan een schuimmatras, want een pocket is minder gevoelig aan kuilvorming.

Hoelang gaat een pocketvering matras mee?

Hoelang een pocketvering matras meegaat, is geheel afhankelijk van de kwaliteit. Gemiddeld gaat een pocketveer matras van een hoogwaardig merk 8-10 jaar mee. Vaak worden in de loop van de tijd het ligcomfort, de ondersteuing en en veerkracht minder goed. Dat geldt niet alleen voor het matras, maar ook de bedbodem is aan slijtage onderhevig.

Voor- en nadelen van de pocketveer matras
Er zijn verschillende voor- en nadelen te benoemen bij een dergelijk matras. Belangrijk voordeel is de ventilatie. De ventilatie van een pocketveer is veel hoger dan de ventilatie van een schuimmatras. Deze ventilatie zorgt ervoor dat de matras minder warm en minder klam aanvoelt. Als je het snel koud hebt kun je beter een schuimmatras nemen. De pocketveer conformeert zich uitstekend en geeft de juiste ondersteuning. Een pocketveer geeft altijd in meerdere of mindere maten een nadijning. Als nadeel kan worden gezien dat een pocket matras frisser en koeler is. Wie het graag warm heeft is beter gediend met een schuimmatras, welke de warmte beter vasthouden. Daarnaast kunnen verschillende pocket veren matrassen iets minder geschikt zijn voor elektrisch verstelbare lattenbodems dan schuimmatrassen. Dat wil zeker niet zeggen dat je ze niet kan combineren met verstelbare bodems, zeker wel. Maar een schuimmatras is daar iets meer geschikt voor.

Wat kost een pocketvering matras?

De prijs van een pocketverings matras wordt mede bepaald door de kwaliteit van de pocketveren, het aantal veren, de variatie van de veren, de afdeklagen en uiteindelijk ook de afwerking van tijk. Bij Nachtrust uit Beuningen ben je gegarandeerd van een hoogwaardig pocketveer matras van uitsluitend A merken. Een goede pocketveren matras (bijvoorbeeld de Auping Inizio matras) begint op € 475,00.