Moet ik mijn matras omdraaien?

Het advies om jouw matras regelmatig om te draaien wordt gegeven om de levensduur van jouw matras te verlengen. Je kunt een matras omdraaien of omkeren. Het omdraaien doe je door de matras van het hoofdeinde te verplaatsen naar het voeteinde. Het omkeren doe je door de matras om te keren van de onderkant naar de bovenkant.

 

1-persoons matras omdraaien

 

Wanneer een matras om te draaien?

Dit is helemaal afhankelijk van de soort en het merk matras dat je gekocht heeft. Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om het matras regelmatig te draaien en te keren. Op deze manier belast je niet iedere nacht dezelfde plekken van het matras, maar verdeel je de druk. Voordat je besluit het matras te draaien of keren is het verstandig om te informeren of het matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Hiervoor kun je het beste informeren bij jouw verkoopadviseur.

Last van rugpijn?

Bij rugpijn wordt vaak geadviseerd om de matras om te draaien. Indien rugpijn komt door een verkeerde lighouding als gevolg van slijtage van jouw matras helpt het soms om de matras om te draaien en of om te keren. Dit is echter geen lange termijn oplossing. Vaak is dit namelijk het gevolg van liggen op oude of versleten matrassen.

Indien je jouw matras niet regelmatig omgedraaid heeft of jouw matras is gewoonweg oud en versleten, kan het zijn dat je last van jouw rug krijgt. Als dit bij jou het geval is kun je de matras wel omdraaien maar daarmee los je de pijn (op termijn) niet op! De enige manier om dit echt op te lossen is door een nieuwe matras te kopen.

Omdraaien verschilt per merk

Zoals eerder aangegeven verschilt het erg per merk en kwaliteit wanneer je een matras wel of niet moet omdraaien. Over het algemeen adviseren wij het volgende per merk:
Auping matrassen zijn zo gebouwd dat je deze niet meer hoeft te draaien en/of te keren. Deze mag je gewoon laten liggen.
Tempur matrassen hebben een speciale onderkant en een speciale bovenkant, je mag deze matrassen wel draaien van het hoofd naar het voeteind. (maar dit is niet nodig)
De matrassen van de volgende merken adviseren wij om minimaal 4x per jaar (dat is 1x per seizoen) te draaien en te keren:

Matras versleten en een nieuwe kopen?

Mocht je het matras omdraaien, maar onvoldoende effect hebben. Dan is deze waarschijnlijk toch echt versleten en kun je het beste opzoek naar een nieuw matras. Dan bent je bij Nachtrust aan het juist adres. Wij voorzien je graag in onze winkel van deskundig advies en helpen je het kiezen van een matras. Een nieuw matras is een belangrijke aankoop waar je het liefst zo lang mogelijk van wilt genieten. Niet alleen de kwaliteit van een matras is van belang: om zo lang mogelijk van een heerlijke nachtrust te kunnen genieten, maar het matras moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. Naast het omdraaien van een matras, is het ook mogelijk deze regelmatig te laten reinigen en gebruik te maken van een molton. Een molton absorbeert namelijk vocht en andere stoffen. Vergeet natuurlijk ook niet de slaapkamer goed te ventileren!